Translate

2011. november 13., vasárnap

Kakaós csiga, kb. 20 db


Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                                                            
400 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
100 g margarin
20 g méz  
100 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor                                   
1 db Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
150 ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor                                                 
csipet só  
50 g apróra vágott mazsola                                         
50 g Spar kakaópor a díszítéshez, lp drink csokoládés ízesítésű
30 ml olaj a megkenéshez


Erdőtelken a kisgyermekes táborban sütött kakaóscsiga, mely most hétvégén készült, hát valahogy nem maradt más belőle, csak a fotó:

Elkészítése:
Az élesztőt langyos Loprofin tejben vagy vízben, kevés cukorral felfuttatjuk. A fehérjeszegény kenyérporhoz hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint a többi hozzávalót. Fokozatosan hozzáadjuk a Loprofin tejet, majd ha a tésztánk teljesen egynemű, alaposan átgyúrjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, és Loprofin tejjel elkevert lp drink csokoládés kakaóporral, vagy elkevert Spar kakaóporral megkenjük.. Feltekerjük, és ujjnyi vastag karikákat vágunk le belőle. Meleg helyen fél órát kelesztjük, majd megsütjük.

Sülés közben többször kenjük meg Loprofin tejjel.

Variáció:
Kókuszos töltelékkel, vagy fahéjas töltelékkel is nagy sikere volt a sütőstúdióban.


A sütő hőfoka: 200 °C
Sütési idő: 15-20 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
összes
236
7,2
519,5
123,
3210,5
100 g
26
0,8
57,7
13,7
356,7

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki!
    Ha friss élesztőt használok akkor kb mennyit tegyek belőle? A szárított élesztőnek kevesebb a fehérjetartalma?
    Feltűnt,hogy minden receptben inkább szárított élesztő van.

    VálaszTörlés
  2. A frissből fél kilo liszthez 1/2 kockát. Bármelyiket lehet használni, de sajnos az élesztő fehérjetartalma igen magas!! A szárítottban azért van relatíve több, mert a víztartalma minimális, így "bekoncentrálódik". A lényeg, hogy be kell kalkulálni sajna!

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem a kakaós csigát,de kemény lett,mint a kő.pedig kenegettem sütés közben :(

    VálaszTörlés
  4. Ha szeretnéd Szegeden november 26-án elkészíthetjük együtt, és akkor látni fogod a titkokat :-),mint például alacsony hőfok, kelesztés, stb.

    VálaszTörlés
  5. Erika!Megsütöttük mi is a csigákat, és még egy kis lekváros buktát is készítettünk a tésztából, isteni finom lett! Annyit változtattam a recepteden, hogy a kakaót margarinnal kevertem ki, és azzal kentem meg a tésztát. És még harmadnap (!) is puha volt! Köszönet érte! A többieknek pedig üzenem, hogy ne adják fel, fog ez menni! :-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon örülök, hogy sikerült, és szuper a bukta ötlet is!!!Hát aki profi, az profi!!

    VálaszTörlés