Saját magam által
kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben
jelzem!
Hozzávalók:
400
g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor
1
zacskó szárított élesztő
100
g margarin
20
g méz
100
g cukor
1
zacskó vaníliás cukor
1
db Loprofin tojáspótló por (10 g por + 40 ml víz)
150
ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
csipet
só
50
g apróra vágott mazsola
50
g Spar kakaópor a díszítéshez, lp drink
csokoládés ízesítésű
30
ml olaj a megkenéshez
Erdőtelken a kisgyermekes táborban sütött kakaóscsiga, mely most hétvégén készült, hát valahogy nem maradt más belőle, csak a fotó:
Elkészítése:
Az élesztőt langyos Loprofin tejben vagy vízben, kevés cukorral felfuttatjuk. A
fehérjeszegény kenyérporhoz hozzáadjuk
a felfuttatott élesztőt, valamint a többi hozzávalót. Fokozatosan hozzáadjuk a Loprofin tejet, majd ha a tésztánk
teljesen egynemű, alaposan átgyúrjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, és Loprofin tejjel elkevert lp drink csokoládés kakaóporral, vagy elkevert Spar kakaóporral megkenjük.. Feltekerjük, és ujjnyi vastag karikákat vágunk le belőle. Meleg helyen fél órát kelesztjük, majd megsütjük.
Sülés közben többször kenjük meg Loprofin tejjel.
A
sütő hőfoka: 200 °C
Sütési
idő: 15-20 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
összes
|
236
|
7,2
|
519,5
|
123,
|
3210,5
|
100 g
|
26
|
0,8
|
57,7
|
13,7
|
356,7
|
Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésHa friss élesztőt használok akkor kb mennyit tegyek belőle? A szárított élesztőnek kevesebb a fehérjetartalma?
Feltűnt,hogy minden receptben inkább szárított élesztő van.
A frissből fél kilo liszthez 1/2 kockát. Bármelyiket lehet használni, de sajnos az élesztő fehérjetartalma igen magas!! A szárítottban azért van relatíve több, mert a víztartalma minimális, így "bekoncentrálódik". A lényeg, hogy be kell kalkulálni sajna!
VálaszTörlésMegsütöttem a kakaós csigát,de kemény lett,mint a kő.pedig kenegettem sütés közben :(
VálaszTörlésHa szeretnéd Szegeden november 26-án elkészíthetjük együtt, és akkor látni fogod a titkokat :-),mint például alacsony hőfok, kelesztés, stb.
VálaszTörlésErika!Megsütöttük mi is a csigákat, és még egy kis lekváros buktát is készítettünk a tésztából, isteni finom lett! Annyit változtattam a recepteden, hogy a kakaót margarinnal kevertem ki, és azzal kentem meg a tésztát. És még harmadnap (!) is puha volt! Köszönet érte! A többieknek pedig üzenem, hogy ne adják fel, fog ez menni! :-)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy sikerült, és szuper a bukta ötlet is!!!Hát aki profi, az profi!!
VálaszTörlés