BÉKEBELI FŐTT KIFLI
4 kifli elkészítéséhez
Hozzávalók:
200 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
½ zacskó szárított
élesztő
2 kk. cukor
2 kk. só
100
ml Loprofin tej vagy
lp drink
20 ml olaj
Elkészítése:
Készíthetjük
robotgéppel a hagyomány módon összedolgozva, vagy kenyérsütőgéppel a dagasztást.
Először a kenyérsütőgépbe a folyadékot tesszük, majd az élesztőt adjuk hozzá,
valamint a cukrot. Eztán a fehérjeszegény Loprofin
kenyérport, majd a tetejére pedig a sót. 20 perc alatt a géppel jól
megdagasztatjuk, és egy kelesztőtálba átrakjuk. Kb. 30-40 perc alatt a
duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, kivesszük a tésztát a
kelesztőtálból, 4 darabra osztjuk, és kis gombóccá gyúrjuk őket. Mindegyik
gombócból vagy egy kört nyújtunk, és feltekerjük kiflivé, vagy a megszokott
módon a „rongyos kifli” receptjénél tanult módon kiflit görgetünk belőle. Egy
lisztezett tálcára rakjuk a kifliket, és hagyjuk kb. 40 percig kelni.
Egy legalább 3 literes lábasban
vizet forralunk és egy kiskanál cukrot szórunk a vízbe. Szebb lesz így a
kiflink színe. A kifliket egyenként a gyöngyöző vízbe rakjuk, és a
szedőlapáttal a víz alá nyomjuk. Lassan 5-ig számolunk és a szedőlapáttal
nagyon óvatosan kiemeljük a vízből a kiflit, amely láthatóan megdagadt, és egy
sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sütés közben már csak kismértékben
növekszik a kiflink. A tetejét tetszés szerint lehet sóval vagy fűszerekkel
ízesíteni.
A kifliket előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük, és 200 C fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A kifliket előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük, és 200 C fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A sütő hőfoka: 200 °C
Sütési idő: 20-25 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
1 darab (100 g)
|
10
|
0,4
|
50
|
6
|
267
|
Borsika azt üzeni, ez a legfinomabb kifli, amit valaha is evett! :-) Köszönük Erika! Raktam fel a facebookra fotót arról, hogyan sikerült! Nem is olyan nehéz, mint gondoltam. :-) Legközelebb bagel formára fogom hajtogatni.
VálaszTörlésKöszönöm Marcsikám!! Örülök, hogy ízlett Borsikának, remélem a többi újdonságot is kipróbáljátok!! Szeretettel gondolok Rátok: KissEra
VálaszTörlésMegcsináltam én is a kiflit, finom lett bár nem ilyen szép! :)
VálaszTörlésAz a kérdésem, hogy mennyiben befolyásolja a sütő a kenyerek, sütemények stb állagát? Mert nekem csak hagyományos sütőm van, itt mindig légkeveréses villanysütőre vonatkoznak a fok megadások és az idő amíg sütni kell. nem lehet esetleg, hogy nekem talán ezért keményedik minden betonná?
Drága Krisztikém, örülök, hogy elkészítetted és finom is lett!
VálaszTörlésTermészetesen számít a sütő minősége, ugyanúgy mint minden termék, gép estén, az sem mindegy melyik kenyérporból készül! A légkeveréses sütő melege, körbejárja a kifliket, és nem csak egy vagy két irányból bombázza a meleggel. Ezért is célszerű ilyen esetben egy fazék vizet a sütő aljába tenni, hogy legalább pára keletkezhessen. Valamint sok esetben legalábbis én elkövetem azt a hibát, hogy sietek, és a kelesztési időkön próbálok spórolni, holott azon tényleg nem szabad, a kelesztés adja meg a tészta végleges állagát, puhaságát.
Biztos vagyok abban ha kipróbálod többször,még jobb állagot fogsz elérni.
Sok sikert hozzá! Erika
Köszönöm a válaszod Erika, igyekszem minél hamarabb beszerezni egy villanytűzhelyet, azt hiszem megérné :) Addig akkor ezt a párásítást alkalmazom akkor!
VálaszTörlésSzerintem a párásítással megoldható, millió puszi! Erika
VálaszTörlésItt is megsült:) Valóban nagyon finom, puha foszlós lett.
VálaszTörlésKriszti, én sose használom a légkeverést (szerintem szárít), de valóban ki kell várni azt a kelesztési időt:(
Köszönjük Erika!!!
Köszönöm Gabikám, örülök, hogy megsütötted !! Megengeded, hogy az általad készített fotókat feltegyem? Puszi: Erika
TörlésHát persze:) Megtisztelsz vele. Igaz én 6 kiflit csináltam a 4 helyett, így kicsi vékonyabbak lettek, de első simán sikerült és nagyon fincsi!! Tökéletes recept!!!
TörlésKöszönöm, máris mennek a fotók, tegyük közkinccsé, mert nagyon csinosak lettek :-) !!
TörlésNo én is eljutottam a megsütéséig és csak pozitívat mondhatok róla. Ha a nem pkusom is eszi kérdés nélkül, akkor az szerintem magáért beszél. :)) Voltak apróbb hibáim, amit a következő körben másként csinálok, de alapjában véve szerintem nagyon finom kifli lett!! Érdemes kipróbálni. A kelesztési idő valóban sokat számít és a sütőt én is párásítani fogom. Köszönjük szépen! ;) Fotót nem mellékelek, mert inkább croissantosra mint kiflisre sikerült, de Jelencsics Gabinak piszok jól néz ki a fotója, szerintem tedd föl inspirációnak Erika :))
VálaszTörlésKedves Szilvi, köszönöm, hogy tapasztalataidat megosztottad a többiekkel!! Abszolút profi vagy, természetes szerintem, hogy Zalán is szívesen eszi Kincső kiflijét!! Kellemes ünnepeket Mindenkinek! Erika
Törlés