Translate

2013. március 17., vasárnap

Csemegézzünk a karácsonyi sütőstúdiók receptjeiből:



BÉKEBELI FŐTT KIFLI

4 kifli elkészítéséhez






Hozzávalók:                                                                               

200 g                      fehérjeszegény Loprofin kenyérpor 

½                            zacskó szárított élesztő

2 kk.                       cukor  

2 kk.                       só       

100 ml                    Loprofin tej vagy lp drink

20 ml                      olaj     



Elkészítése:

Készíthetjük robotgéppel a hagyomány módon összedolgozva, vagy kenyérsütőgéppel a dagasztást. Először a kenyérsütőgépbe a folyadékot tesszük, majd az élesztőt adjuk hozzá, valamint a cukrot. Eztán a fehérjeszegény Loprofin kenyérport, majd a tetejére pedig a sót. 20 perc alatt a géppel jól megdagasztatjuk, és egy kelesztőtálba átrakjuk. Kb. 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, kivesszük a tésztát a kelesztőtálból, 4 darabra osztjuk, és kis gombóccá gyúrjuk őket. Mindegyik gombócból vagy egy kört nyújtunk, és feltekerjük kiflivé, vagy a megszokott módon a „rongyos kifli” receptjénél tanult módon kiflit görgetünk belőle. Egy lisztezett tálcára rakjuk a kifliket, és hagyjuk kb. 40 percig kelni.

Egy legalább 3 literes lábasban vizet forralunk és egy kiskanál cukrot szórunk a vízbe. Szebb lesz így a kiflink színe. A kifliket egyenként a gyöngyöző vízbe rakjuk, és a szedőlapáttal a víz alá nyomjuk. Lassan 5-ig számolunk és a szedőlapáttal nagyon óvatosan kiemeljük a vízből a kiflit, amely láthatóan megdagadt, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sütés közben már csak kismértékben növekszik a kiflink. A tetejét tetszés szerint lehet sóval vagy fűszerekkel ízesíteni.
A kifliket előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük, és 200 C fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A sütő hőfoka:       200 °C

Sütési idő:              20-25 perc

Jelencsics Gabi által készített békebeli kiflik, csodaszépek:




Tápanyagtartalom:

 

mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
 1 darab (100 g)
10
0,4
50
6

267