Idén nyáron ismerhettünk meg egy új lehetőséget, egy olyan növényi sajtot, mely fehérjetartalma nagyon kedvező. Az információ Romániából a Richárd családon keresztül jutott el hozzánk. Parrag Tamás és Richárd Józsi a nyári táborra volt olyan kedves és elmentek Romániába, bevásároltak belőle, így mindegyik ízesítést kipróbálhattuk, és öröm volt látni mind a PKU-sokat és a galaktozémiásokat, mennyire ízlett ez az új lehetőség.
Ez a fajta növényi sajt reszelhető, és olvasztható, így tésztákra, pizzára, meleg szendvicsre is tehetjük. A sokféle ízesítés mindenki számára biztosítja, a legmegfelelőbb kiválasztását.
Az eddig használt növényi sajtokkal óvatosan bánjuk, mert pl. a Trappisti fehérjetartalma 3,5 gra változott/100 g.
Kiszerelése: 200 g
Tárolás: + 2°C és + 8°C között
Összetevők: víz, növényi olajok (25%), stabilizátor: (E1450, E1404, karragén), búzakeményítő, tengeri só, emulgeátor: E452 (P2O5<2%), zöld és piros paprika (6%), szezám püré, fokhagyma, aromák, tartósítószer: szorbinsav (<0.2%).
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
Ahol nincs feltüntetve érték, pontos adatot nem tudok mondani egyelőre. A csomagoláson 0 grammnyi fehérje van feltüntetve, mely gyakorlatilag lehetetlen. Az internetes oldalakon nincs feltüntetve. Múlt héten írtam a forgalmazó cégnek a pontos deklaráció miatt. Egyelőre annyit tudtak jelezni, továbbították a kérdést a gyártó cég felé, remélem minél hamarabb érkezik válasz!
Valószínűleg a többi termék fehérjetartalmánál több semmiképpen nem lehet, az összetétele alapján.
Általános információk:
- nem tartalmaz állati fehérjét
- vegánok, vegetáriánusok számára fogyasztható
- szója mentes
- laktóz mentes
- koleszterin mentes
- nincsenek benne transz zsírok
- nyersen és sütve is fogyasztható
- 7 féle ízben kapható
Beszerezhető:
• Interneten keresztül: www.biorganik.hu, http://www.vegetarianus.hu/bolt.htmlBio-és reformélelmiszer kis-és nagykereskedések
• G'Roby
• CBA (egyes boltokban)
• Ökopiac, minden héten szombaton, Cím: 1124 Budapest, Csörsz utca 18.
Sokak számára a PKU fogalma sem ismerős, nemhogy az életmód,a diéta mindennapi megvalósítása. Az elmúlt 22 év tapasztalatait szeretném megosztani az olvasókkal, kedves diétázóimmal, érdeklődő szakemberekkel, ötleteket adva az egészségesebb, teljesebb élethez, mert ne felejtsük el, a jól betartott diéta eredményeképpen, tökéletes szellemi és testi egészségnek örvendenek a PKU-sok, és egyéb veleszületett anyagcsere-betegek, akik szintén a szigorú fehérjeszegény diétát tartják be nap mint nap.
Translate
2011. november 23., szerda
Répás-sáfrányos kenyér, 20 szelet
Saját magam által
kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben
jelzem!
Hozzávalók:
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 dl szénsavas ásványvíz
5 dl lp drink tej, vagy Loprofin tej
50 g főtt burgonya
50 g reszelt sárgarépa
3 ek. olaj
2 dkg só
1 mk. sáfrány vagy kukruma
1 ek. tetszés szerinti zöldfűszer, vegeta, ízvarázs
Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, az lp drink tejet (vagy Loprofin tejet), valamint az ásványvizet, a reszelt sárgarépát, főtt burgonyát, és a tetszőleges zöldfűszereket is egyenletesen ráhintjük. Szép sárga színét a sáfránytól vagy kurkumától kapja.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Kenyérsütő formába öntjük, fél órán át meleg helyen kelesztjük.
Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.
A sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 25-30 perc
Tápanyagtartalom:
A kimaradt kenyértésztát muffin sütőben is megsüthetjük, és zsemle lesz belőle.
Receptajánló:
Zsemlekenyér
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók:
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 dl szénsavas ásványvíz
5 dl lp drink tej, vagy Loprofin tej
50 g főtt burgonya
50 g reszelt sárgarépa
3 ek. olaj
2 dkg só
1 mk. sáfrány vagy kukruma
1 ek. tetszés szerinti zöldfűszer, vegeta, ízvarázs
Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport egy öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, a sót, az lp drink tejet (vagy Loprofin tejet), valamint az ásványvizet, a reszelt sárgarépát, főtt burgonyát, és a tetszőleges zöldfűszereket is egyenletesen ráhintjük. Szép sárga színét a sáfránytól vagy kurkumától kapja.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Kenyérsütő formába öntjük, fél órán át meleg helyen kelesztjük.
Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.
A sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 25-30 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
összes
|
281
|
5
|
517
|
111
|
3140
|
1 szelet
|
14
|
0,3
|
26
|
5,6
|
157
|
A kimaradt kenyértésztát muffin sütőben is megsüthetjük, és zsemle lesz belőle.
Receptajánló:
Zsemlekenyér
Medvehagymás pogácsa
Italok tápanyagtartalma
Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk
kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és
fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.
Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).
élelmiszer/étel (100 g) | phe (mg) | fehérje (g) | szénhidrát (g) | zsír (g) | energia (kcal) |
almabor | 0 | 0 | 0 | 0 | 46 |
almalé | 2 | 0,1 | 11,8 | 0 | 47 |
ananászlé | 11 | 0,4 | 12,1 | 0,1 | 51 |
bor vörös, fehér | 2 | 0,1 | 3,5 | 0 | 74 |
céklalé | 19 | 1,1 | 8,1 | 0 | 36 |
citromlé friss | 14 | 0,4 | 7,2 | 0,1 | 31 |
Coca-Cola | 0 | 0 | 10,3 | 0 | 39 |
Coca-Cola light | 5 | 0 | 0,02 | 0 | 0,2 |
desszertbor | 0 | 0,2 | 0 | 0 | 160 |
Fanta light | 7 | 0 | 0,4 | 0 | 3 |
Fanta narancs | 0 | 0 | 9,6 | 0 | 38 |
grapefruitlé | 8 | 0,5 | 11,3 | 0,1 | 48 |
grapefruitlé friss | 10 | 0,6 | 8,6 | 0,1 | 38 |
malátasör | 11 | 0,5 | 9 | 0 | 49 |
málnalé | 8 | 0,3 | 7,1 | 0 | 30 |
málnaszirup | 0 | 0 | 65,8 | 0 | 267 |
mandarinlé friss | 32 | 0,9 | 10,1 | 0,3 | 47 |
meggylé friss | 8 | 0,3 | 13,9 | 0 | 66 |
narancslé | 14 | 0,7 | 10,2 | 0,2 | 45 |
narancslé friss | 14 | 0,7 | 10,7 | 0,2 | 47 |
narancslé Hohes C | 14 | 1 | 9 | 0 | 33 |
paradicsomlé | 19 | 0,8 | 3,4 | 0 | 17 |
Pepsi light | 17 | 0 | 0 | 0 | 0 |
pezsgő | 4 | 0,2 | 0 | 0 | 84 |
ribizlilé fekete | 11 | 0,4 | 13,4 | 0 | 55 |
ribizlilé vörös | 11 | 0,4 | 13,2 | 0 | 54 |
sárgarépalé friss | 19 | 0,6 | 4,9 | 0 | 22 |
sör barna | 9 | 0,4 | 3 | 0 | 39 |
sör világos | 4 | 0,2 | 3 | 0 | 42 |
Sprite | 0 | 0 | 9,8 | 0 | 40 |
Sprite light | 7 | 0 | 0 | 0 | 1 |
szőlőlé | 4 | 0,2 | 17 | 0 | 69 |
2011. november 22., kedd
„Sajtos” vagy olívás croissant
Saját magam által
kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben
jelzem!
Hozzávalók:
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 tk. cukor
50 g vaj
2 kk. só
bors ízlés szerint
1 dl lp drink, vagy Loprofin tej
2,5 dl víz
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő
Töltelék:
200 g Viofast növényi sajt (1,5 g a fehérje tartalma 100 grammban)
Vagy:
2-3 gerezd fokhagyma
100 g apróra vágott, magozott olíva bogyó
200 g vaj
Megszóráshoz: nagy szemű só
Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, az élesztőt, vajat, fűszereket és fokozatosan hozzá dolgozzuk a folyadékot. Amennyiben lehetőségünk adott rá, egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk állni, majd másnap folytassuk!!
A növényi sajtot reszeljük le, és a kinyújtott kör alakú tésztára szórjuk rá. Vágjuk 8 egyenlő cikkre, és csavarjuk fel a croissantokat. Ha az olívás tölteléket szeretnénk, akkor az olíva bogyót nagyon apróra daraboljuk fel, és keverjük ki a vajjal, és fokhagymával. Hagyjuk keleszteni legalább fél órán át, majd előmelegített sütőben süssük meg. 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.
A sütő hőfoka: 220 ºC
Sütési idő: 35-40 perc
Tápanyagtartalom:
Hozzávalók:
500 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 tk. cukor
50 g vaj
2 kk. só
bors ízlés szerint
1 dl lp drink, vagy Loprofin tej
2,5 dl víz
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő
Töltelék:
200 g Viofast növényi sajt (1,5 g a fehérje tartalma 100 grammban)
Vagy:
2-3 gerezd fokhagyma
100 g apróra vágott, magozott olíva bogyó
200 g vaj
Megszóráshoz: nagy szemű só
Elkészítése:
A fehérjeszegény Loprofin kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, az élesztőt, vajat, fűszereket és fokozatosan hozzá dolgozzuk a folyadékot. Amennyiben lehetőségünk adott rá, egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk állni, majd másnap folytassuk!!
A növényi sajtot reszeljük le, és a kinyújtott kör alakú tésztára szórjuk rá. Vágjuk 8 egyenlő cikkre, és csavarjuk fel a croissantokat. Ha az olívás tölteléket szeretnénk, akkor az olíva bogyót nagyon apróra daraboljuk fel, és keverjük ki a vajjal, és fokhagymával. Hagyjuk keleszteni legalább fél órán át, majd előmelegített sütőben süssük meg. 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.
A sütő hőfoka: 220 ºC
Sütési idő: 35-40 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
kJ (kcal)
|
1 darab
|
25
|
0,6
|
62
|
3
|
1155 (270)
|
Tej, tejtermékek tápanyagtartalma I.
Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk
kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és
fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.
Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2011. november 21., hétfő
Csőbensült brokkoli/karfiol/burgonya/pattiszon, vagy ezek keveréke 6 adag
Saját magam által
kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben
jelzem!
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
1 kg brokkoli, vagy 500 g brokkoli, és 500 g karfiol
1 fej vöröshagyma
300 g burgonya
2 közepes paprika
100 g margarin
50 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
200 ml lp drink tej
4 gerezd fokhagyma
2 ek. tejföl 20%-os zsírtartalmú
2 db Loprofin tojáspótló por
2 kk. vegeta
morzsolt kakukkfű
csipetnyi szerecsendió
csipet bors
2 kk. só
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, előfőzzük, és feldaraboljuk. Olajjal kikenünk egy tepsit, majd legalulra lerakjuk a rózsáira szedett brokkolit, burgonyát, utána hagymát, és a többi zöldségfélét. Elkészítünk egy nagyon finom ún. gratin mártást. A margarint habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a Loprofin kenyérport, összekeverjük, és felöntjük az lp drinkkel. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, elkevert tejfölt, ízesítjük vegetával, és legvégén adjuk hozzá a tojáspótló port. Ráöntjük a zöldségekre, és sütőben aranybarnára sütjük.
Ma már rendelkezésre áll fehérjeszegény sajt is, a tetejére reszelhetjük, és így még finomabb lesz!
A sütő hőfoka: 180 *C
Sütési idő: 15-25 perc
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
1 kg brokkoli, vagy 500 g brokkoli, és 500 g karfiol
1 fej vöröshagyma
300 g burgonya
2 közepes paprika
100 g margarin
50 g fehérjeszegény Loprofin kenyérpor
200 ml lp drink tej
4 gerezd fokhagyma
2 ek. tejföl 20%-os zsírtartalmú
2 db Loprofin tojáspótló por
2 kk. vegeta
morzsolt kakukkfű
csipetnyi szerecsendió
csipet bors
2 kk. só
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, előfőzzük, és feldaraboljuk. Olajjal kikenünk egy tepsit, majd legalulra lerakjuk a rózsáira szedett brokkolit, burgonyát, utána hagymát, és a többi zöldségfélét. Elkészítünk egy nagyon finom ún. gratin mártást. A margarint habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a Loprofin kenyérport, összekeverjük, és felöntjük az lp drinkkel. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, elkevert tejfölt, ízesítjük vegetával, és legvégén adjuk hozzá a tojáspótló port. Ráöntjük a zöldségekre, és sütőben aranybarnára sütjük.
Ma már rendelkezésre áll fehérjeszegény sajt is, a tetejére reszelhetjük, és így még finomabb lesz!
A sütő hőfoka: 180 *C
Sütési idő: 15-25 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe
(mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
kJ (kcal)
|
100
g
|
48
|
1,4
|
28
|
6,1
|
762 (127)
|
Húsok, húskészítmények tápanyagtartalma
Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk
kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és
fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.
Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).
élelmiszer/étel (100 g) | phe (mg) | fehérje (g) | szénhidrát (g) | zsír (g) | energia (kcal) |
csirkehús | 940 | 20,6 | 0 | 5,6 | 144 |
kolbász | 775 | 15,5 | 0,3 | 25,4 | 292 |
májas hurka | 560 | 12,4 | 0 | 41,2 | 446 |
parizer | 595 | 11,9 | 0,2 | 18,2 | 212 |
sertéshús | 1065 | 20,3 | 0,4 | 6,8 | 144 |
sertésmáj | 975 | 19,5 | 2,5 | 5,3 | 136 |
szalámi | 650 | 17,8 | 0 | 49,7 | 550 |
szalonna | 450 | 9 | 0 | 73 | 693 |
virsli | 625 | 12,5 | 0,2 | 20 | 231 |
2011. november 20., vasárnap
Sütőzacskóban sült zöldségek, Zöldség saslik vagy rablózöldség :-)
Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:
bármilyen a diétába beilleszthető zöldség, megtisztítva, feldarabolva, esetleg előfőzve (burgonya, sárgarépa, cukkini, cékla, sütőtök, hagyma, stb.)
fűszerek (só, bors, vegeta, delikát, ízvarázs, sült krumpli fűszerkeverék, stb.)
3 ek. olaj
hurkapálcikák, vagy papírüzletekben kapható sasliknyárs
Elkészítése:
A sütőzacskóba öntjük az olajat és a fűszereket. Elkeverjük alaposan, majd beledobáljuk a zöldségeket, és sütőbe helyezve puhára sütjük. Majd középen felvágjuk a zacskót, és megpirítjuk. Önmagában vagy párolt rizstésztával tálaljuk.
Zöldség saslik
A befűszerezett zöldségeket hurkapálcikára tűzzük, és olyan tepsibe helyezzük, melynek a peremére tudjuk ültetni a hurkapálcikákat. Sütőben pirosra sütjük.
A sütő hőfoka: 180 ºC
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
kJ (kcal)
|
100 g
|
100
|
2
|
15
|
0,1
|
294 (70)
|
Linkajánló:
Zöldséges pizza
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)