Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.
Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).
élelmiszer/étel (100 g) | phe (mg) | fehérje (g) | szénhidrát (g) | zsír (g) | energia (kcal) |
csirkehús | 940 | 20,6 | 0 | 5,6 | 144 |
kolbász | 775 | 15,5 | 0,3 | 25,4 | 292 |
májas hurka | 560 | 12,4 | 0 | 41,2 | 446 |
parizer | 595 | 11,9 | 0,2 | 18,2 | 212 |
sertéshús | 1065 | 20,3 | 0,4 | 6,8 | 144 |
sertésmáj | 975 | 19,5 | 2,5 | 5,3 | 136 |
szalámi | 650 | 17,8 | 0 | 49,7 | 550 |
szalonna | 450 | 9 | 0 | 73 | 693 |
virsli | 625 | 12,5 | 0,2 | 20 | 231 |
jajj ezt bontogatni sem érdemes, meg tizedelni....ez úgy ahogy van storno.....max egy kis szalonna, ízesítőnek, ha füstölt...
VálaszTörlésKedves Szilver!A tápanyagtáblázatot nem azért tüntettem fel, mert "csak" fogyasztható ételeket tartalmaz, hanem pont azért, hogy látható legyen miért mondjuk azt TILOS!! Sajnos nincs az a kicsi racionális mennyiség, amit érdemes lenne! De van egy jó hírem, a táblázatot is fokozatosan bővítem, így érdemes vissza visszatérni! Erika
VálaszTörlés