Translate

2011. november 22., kedd

Tej, tejtermékek tápanyagtartalma I.

Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100 g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.

Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995).










élelmiszer/étel (100 g) phe (mg) fehérje (g) szénhidrát (g) zsír (g) energia (kcal)
camambert sajt   960 17,9 0 34 393
joghurt 1,5 %-os 190 3,6 5,6 1,6 53
joghurt 3,5 %-os 210 3,9 15,5 2,6 103
kávétejszín 15%-os  219 4,3 6,2 15 177
kefir 3,5 %-os 170 3,3 4,8 3,5 66
krémsajt 143 2,8 3,1 26,2 259
mascarpone 397 7,6 0 47 453
női tej 54 1,1 7,1 4 71
sovány tejpor 1700 35 52,7 1 374
tehéntej 1,5%-os 150 3 4,7 1,5 44
tehéntej 3,5 %-os 170 3,3 4,8 3,6 67
tejföl 168 3,3 3,9 16 173
tejszín 30%-os 120 2,4 3,3 31,7 317
trappista 1910 35,6 0 25,8 396

























































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése