Ahhoz, hogy minél alaposabban be tudjuk tartani a diétát, ismernünk
kell az alap élelmiszerek tápanyagtartalmát, és elsősorban a fehérje és
fenilalanin tartalmát is.
Majd következő lépésként a készételek
fenilalanin tartalmával, és kiszámolásával is megismerkedünk. Mindig 100
g, azaz 10 deka tisztított termékre tüntetjük fel a mennyiségeket.
Az adatokat az alábbi nemzetközileg elfogadott tápanyagtáblázat alapján állítottam össze, a speciális magyar adatokkal kiegészítve: Nährwerttabelle für die Ernährung bei angeborenen Störungen des Aminosäurenstoffwechesls 1995). |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
élelmiszer/étel
(100 g) |
phe (mg) |
fehérje (g) |
szénhidrát (g) |
zsír (g) |
energia (kcal) |
camambert sajt |
960 |
17,9 |
0 |
34 |
393 |
joghurt
1,5 %-os |
190 |
3,6 |
5,6 |
1,6 |
53 |
joghurt
3,5 %-os |
210 |
3,9 |
15,5 |
2,6 |
103 |
kávétejszín 15%-os |
219 |
4,3 |
6,2 |
15 |
177 |
kefir
3,5 %-os |
170 |
3,3 |
4,8 |
3,5 |
66 |
krémsajt |
143 |
2,8 |
3,1 |
26,2 |
259 |
mascarpone |
397 |
7,6 |
0 |
47 |
453 |
női tej |
54 |
1,1 |
7,1 |
4 |
71 |
sovány
tejpor |
1700 |
35 |
52,7 |
1 |
374 |
tehéntej
1,5%-os |
150 |
3 |
4,7 |
1,5 |
44 |
tehéntej
3,5 %-os |
170 |
3,3 |
4,8 |
3,6 |
67 |
tejföl |
168 |
3,3 |
3,9 |
16 |
173 |
tejszín
30%-os |
120 |
2,4 |
3,3 |
31,7 |
317 |
trappista |
1910 |
35,6 |
0 |
25,8 |
396 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése