Egy alaprecept, melyből készíthetünk kézzel gyúrt kenyeret is, és formában sültet is, csak a folyadék mennyiségére figyeljünk!!
kb. 900 gramm lesz ha kézzel gyúrt, és 1200 g ha formában sült.
Hozzávalók:
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 kk. cukor
100 g főtt burgonya
3 ek. vöröshagymakrém
1 ek. fokhagymakrém
4 ek. Bertolli olívás margarin
200 ml víz
100 ml Loprofin tej vagy lp drink tejpor/ 200 ml ha a „folyékony” variációt készítjük
2 kk. só
1 kk. fűszeres só
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő
Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a megfőzött és összetört burgonyát, a hagymakrémeket, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk az olívás margarint és a felfuttatott élesztőt, fokozatosan öntjük a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a kívánt formára alakítjuk (pl. francia kenyér, cipó, toast, stb.). Fél órán át meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.
„Folyékony” kenyér esetében kézzel nem dolgozzuk át, csupán robotgéppel, és a recept szerinti több folyadékot adjuk hozzá. Kikent kenyérsütőformába öntjük, és előmelegített sütőben sütjük.
TIPP
Sütés után, ha kihűlt a kenyér szeleteljük fel, és 2-3 szeletenként csomagoljuk folpackba. Fagyasztóban hónapokig eláll.
Ez a fotó az erdőtelki kis-PKU-s táborban készült, ahol nagyüzemben állítottuk elő a kenyeret (is).
A sütő hőfoka: 220 ºC
Sütési idő: 35-40 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 gramm
|
31
|
0,9
|
52
|
1,3
|
897 (213)
|
Receptvideó:
Formában sült folyékony kenyér elkészítése
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése