Translate

2012. január 10., kedd

Kenjük, pontosabban mivel kenjük?

Amikor sós pogácsát, péksüteményeket készítünk PKU-s módra, központi kérdés, mivel kenjük meg a tetejét, hogy szép piroskás legyen. Jó megoldás olajjal megkenni, szép fényes lesz, ellenben nem piros.
Másik megoldás az olajat elkeverjük fűszerpaprikával, vagy piros arannyal és ezzel kenjük meg, ettől sokkal jobb eredményt kapunk.
Másik megoldás, amikor főleg a kelt péksüteményeket tejjel, azaz Loprofin tejjel, vagy lp drinkkel kenjük meg, ettől puhább is lesz, és szépen megsül.


Többeknek fel sem tűnik, amikor először sütnek, hogy a PKU-s finomság tetejét is normál tojássárgájával, vagy tojással kenik meg. De megint csak számoljunk együtt!
1 normál tojássárgájában 142 mg a phe. Ezzel az egy sárgájával normál méretű, otthon sült pogácsából 12-t tudunk megkenni, vagyis 1 pogácsa fenilalanin tartalma a rákent tojássárgája miatt + 12 mg-mal nő.
Ha egész tojással gondolkodunk, ott a phe tartalom 385 mg, és ez 25 pogácsára elegendő, azaz itt  +16 mg-ot hozzá kell adnunk a pogácsa phe tartalmához.

Hogy ez megéri-e, ennyire fontos lenne, hogy teljesen úgy nézzen ki, mint a megszokott, normál?? Erre azt hiszem, nem én adom meg a választ :-)! Ugyanakkor azt érdemes belekalkulálni, ha valakinek a csemetéje, vagy PKU-s felnőtt gyermeke/párja jó étvágyú, akkor ott sokkal jobban meg kell gondolni „mire használjuk fel” a napi fenilalanint. Ott nem mindegy, hogy „elpazarolunk”, pl. 50 mg-nyit csak a tojásos megkenés miatt. Ha kisétkű, mondjuk óvodás a kicsi, és számára fontos, az oviba bevitt pogácsa, hogy néz ki, vagy épp szülinapi bulit szervezünk neki otthon, és ismerjük annyira, számára kellemetlen, ha felismerik az ő étele más, mint a többié, ott lehet ilyen alkalmakkor alkalmazni ezt a technikát.

Bár én úgy vélem sokkal jobb elfogadtatni, hogy ő valóban mást eszik mint a többi ember, ugyanakkor a diétás étel pontosan olyan tápláló, finom, és gusztusos, és ne ez legyen a központi kérdés!

Csupán olajjal megkent croissant:

Sülés után ilyen szépre sült meg:


Szintén csupán olajjal megkent fokhagymás kalács:

Mivel szórjuk meg a tetejét?
Megszórhatjuk köménymaggal, nagy szemű sóval, most már a növényi sajttal is. Nagyon jól mutat és finom ha reszelt burgonyát szórunk a tetejére.


Szezámmag, lenmaggal, tökmaggal, mákkal stb. semmiképpen nem próbálkoznék, a magas phe tartalma miatt!
Jó sütögetést kívánok!

2 megjegyzés:

  1. A reszelt burgonyát nyersen vagy főve teszed a tetejére?

    VálaszTörlés
  2. Szia Marcsikám! Nyersen, reszelve. Olyan lesz mintha reszelt sajt lenne a tetején, ennek a módszernek akkor volt nagy jelentősége, amikor még nem állt rendelkezésre fehérjeszegény sajt. A változatosság miatt érdemes kipróbálni! Puszi Borsikának is!!

    VálaszTörlés