Rozgonyi Orsi, és Szilver kérdése az volt, mit érdemes adni a Törpe-szupereknek a normál kiflicsücsök rágása helyett, amikor elkezdenek fogzani?
Kézen fekvő volna a normál kifli, zsömle, ha épp nem kellene figyelnünk a fehérjebevitelre, hisz egy normál vizes zsemlében a phe 440 mg, akármennyire is kicsit nyammog el belőle, számottevő a napi bevitelben, valamint a nagyobb nehézség, ha megszokná a normál kenyér, péksütemény ízét, utána már nehezen fogadná el a diétását, így jobb ezzel nem próbálkozni.
Akkor mik közül választhatunk a recepteket áttekintve? A legtöbb kenyér, péksütemény héját ha lefejtjük, és odaadjuk szuper rágnivaló válik belőle!Értelem szerűen a hozzáadott fűszerek mennyiségét, vagy a fokhagyma mennyiségét csökkenthetjük, de ki is hagyhatjuk!
Remoskában sült kenyér
Fokhagymás kenyér
Sárgarépás-sáfrányos kenyér
Croissant (kihagyva az olíva bogyót, sajtot)
Zsemle
A pogácsák, tallérok közül közül is használhatunk párat:
Tallér
Hagymás pogácsa
Medvehagymás pogácsa
Az édes sütemények közül is, maximum a Loprofin tej vagy lp drink helyett még az Anamix „baba” tejet használjuk a sütemény elkészítésénél, illetve ha esetleg tejfölt, vagy tejszínt ajánlottam az eredeti receptnél, azt is kiválthatjuk az anyatejpótló tejjel (Anamaix infant, vagy PKU 1 mix).
Gofri (melyet kicsit jobban megsütünk)
Mézeskalács (méz helyett cukorral, vagy fruktózzal)
Linzer (lekvár nélkül, csak magában)
Háztartási keksz
Kekszek
Valamint nagyon sok receptemben megtalálhatjátok a fehérjeszegény otthon készült süteménypor receptjét, mely tulajdonképpen a bolti háztartási kekszre hasonlít a legjobban, melyet akár össze is tudunk törni sütés után, és a nagyobbaknak a kókuszgolyó alapja lehet, vagy a majomkenyéré, vagy bonbonoké, de a kicsiknek babapiskótát is készíthetünk belőle.
Elkészítése a következő, amit a karácsonyi bonbon receptjénél is megtalálhattok Bonbon:
Hozzávalók:
a süteményalaphoz, vagy jelen esetben a babapiskótához:
150 g Loprofin vagy damin fehérjeszegény kenyérpor
1 zacskó sütőpor
60 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
50 g margarin
2-3 ek. Loprofin tej, lp drink, vagy rizstej, Piciknek Anamix infant, vagy PKU 1 mix anyatejpótló tápszer
csipet só
Elkészítése:
A süteménypor elkészítése. A fehérjeszegény kenyérport elvegyítjük a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral, a sóval. Hozzáadjuk a margarint, a Loprofin tejet, és lágy formázható tésztává gyúrjuk. Babapiskóta formával kiszaggatva megsütjük.
Babapiskóta formát piacokon, vasedény üzletekben pár száz forintért vásárolhatunk, vagy például az alábbi internetes áruházban: Konyhatizezercikk 351 Ft-ért.
Ha esetleg nem fogy el és kezd megszáradni, érdemes összetörni, vagy ledarálni, és zacskóba téve a fagyasztóban várhat arra a pillanatra, amikor már kókuszos golyóként használjuk fel.
Sok sikert az elkészítéséhez!
Sokak számára a PKU fogalma sem ismerős, nemhogy az életmód,a diéta mindennapi megvalósítása. Az elmúlt 22 év tapasztalatait szeretném megosztani az olvasókkal, kedves diétázóimmal, érdeklődő szakemberekkel, ötleteket adva az egészségesebb, teljesebb élethez, mert ne felejtsük el, a jól betartott diéta eredményeképpen, tökéletes szellemi és testi egészségnek örvendenek a PKU-sok, és egyéb veleszületett anyagcsere-betegek, akik szintén a szigorú fehérjeszegény diétát tartják be nap mint nap.
Translate
2012. január 8., vasárnap
2012. január 7., szombat
Banánkenyér
Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
12 szelet
Hozzávalók:
Tészta:
250 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor
½ zacskó sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
½ kk. fahéj
150 g banán
50 g mazsola, vagy kandírozott gyümölcs, pl. narancs, citrom
150 g barnacukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 kk. vanília aroma
2 adag Loprofin tojáspótló por
50 ml joghurt
100 ml Loprofin tej vagy lp drink
50 ml olaj
dr. Oetker cukormáz
Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérporhoz keverjük a sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, sót. Külön edényben kikeverjük a Loprofin tojáspótló port, hozzáadjuk a barnacukrot, vaníliás cukrot, vanília aromát, joghurtot, diétás tejet, és a péppé zúzott banánt. Majd ehhez folyamatosan adagoljuk a kenyérport. A legvégén keverjük hozzá a mazsolát. Őzgerinc formában aránylag alacsony hőfokon puhára sütjük. A végén cukormázzal beborítjuk, és hűtőben tároljuk.
A sütő hőfoka: 175 ºC
Sütési idő: kb. 50 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 gramm
|
58
|
1,3
|
49
|
5,7
|
1807 (259)
|
2012. január 6., péntek
Császármorzsa
Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:
200 g fehérjeszegény Fe-mini dara
80 g Loprofin kenyérpor
250 ml Loprofin tej vagy lp drink
2 adag tojáspótló por
40 g margarin
2 zacskó vaníliás cukor
100 g porcukor
50 g mazsola
lekvár
Elkészítése:
A Fe-mini darát kb. 1 dl Loprofin tejjel meglocsoljuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a tojáspótló port vízzel elkeverjük, egy kevés sóval és a cukorral, 1 dl Loprofin tejjel tovább keverjük, és a darához adjuk. Hozzákeverjük a kenyérport és még annyi diétás tejet adunk hozzá hogy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. A masszát simára keverjük, majd a végén óvatosan hozzáadjuk a beáztatott mazsolát.
Egy nagy átmérőjű nyeles serpenyőben kb. 2-3 dkg margarint felforrósítunk, és a masszát beleöntjük, mintha palacsintát sütnénk belőle. Ha az alsó része összeáll, akkor egy fakanállal óvatosan el kezdjük kevergetni, felaprózni a lesült alsó felének a felkaparásával. Mindezt addig csináljuk, amíg az egész massza át nem sül, megszilárdul, és picikét megpirul (kb. 20 perc).
A végén lekvárt teszünk rá, és meghintjük porcukorral.
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 gramm
|
26
|
0,52
|
62
|
8
|
1287 (310)
|
2012. január 5., csütörtök
Gofri, édes alaptészta I. (503)
Hozzávalók:
1 db. tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)
40 ml víz a tojáspótló porhoz
80 g vaj
60 g cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
300 g fehérjeszegény kenyérpor
1/2 csomag sütőpor
1/2 csomag citrom ízű cukor, vagy 1 citrom reszelt héja
250 ml langyos Loprofin tej, vagy lp drink
Elkészítése:
A tojáspótlót vízzel elkeverjük és a gofrisütőt 4-5-ös fokozatra állítjuk. A vajat habosra kikeverjük és a cukrot, vaníliáscukrot vagy aromát, a citromhéj ízű cukrot és a tojáspótlót egymás után hozzáadjuk. A fehérjeszegény kenyérport, a sütőporral elvegyítjük, hozzáadjuk a Loprofin tejet, majd a folyékony masszát fokozatosan belekeverjük.
Gofrisütőben kisütjük. A tetejét tetszés szerint megszórjuk cukorral, megkenjük lekvárral, vagy pudingot, sodót készítünk hozzá.
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 gramm
|
11,3
|
0,3
|
51
|
23
|
1272 (321)
|
2012. január 4., szerda
Tésztasaláta pirított gombával
Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Avagy, ha nagyon éhes vagy, de nem akarsz túl sok fehérjét fogyasztani!!!
Hozzávalók:
300 g kifőtt fehérjeszegény tészta
300 g párolt zöldség, pl. sárgarépa, gomba, zeller, karalábé, paprika, pattiszon, cukkíni
4 ek. olívaolaj
300 ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
100 ml alacsony fehérjetartalmú majonéz (Heinz, Hellmanns, Flóra)
4 ek. Pizza krém, vagy Piros Arany
2 kk. só
vegeta, fűszerek ízlés szerint
Extra feltét:
Piríts gombát olajon, keverj hozzá citromborsot, és a kitálalt tésztasaláta tetejére tedd, hidd el nagyon fog ízleni!!!
Mi is az a citrombors??
A citrombors egy
fűszerkeverék; főbb összetevői a citromhéj és a feketebors. Otthon is
könnyen előállítható: 1 citrom finomra reszelt héját keverjük össze egy
evőkanál durvára őrölt feketeborssal, majd hagyjuk száradni 4 órán
keresztül, és kész. Érdemes inkább kisebb mennyiségeket előállítani,
mert idővel elveszíti aromáját. Az ínyencek változatosabbá is tehetik
fűszerkeveréküket, citromfű, fokhagyma, paprika vagy kakukkfű
hozzáadásával.
Elkészítése:
A fehérjeszegény tésztát enyhén sós, olajjal felforralt vízben főzzük puhára. A zöldségeket tisztítás után megpároljuk, vegetával ízesítjük. Ha kihűlt a tészta, valamint a zöldség is elegyítjük egymással. Mártást készítünk a majonézből, Pizza krémből, Loprofin tejből, és a fűszerekből, ráöntjük a tésztás zöldségre. Hűtőben fogyasztás előtt egy óráig tároljuk. Kenyérrel is fogyaszthatjuk.
TIPP
Még inkább csökkentheted a PHE tartalmát, ha pirított kenyérkockákat is teszel bele!!! Olyan, mint a Cézár saláta.
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 gramm
|
35
|
1,2
|
62
|
8,8
|
1411 (336)
|
2012. január 3., kedd
Hántolt árpa, vagy gersli, esetleg árpagyöngy
Szilver kérdezte, hogy hasonlóképpen viselkedik, mint a rizs??
Az árpa a gabonafélék közé tartozik, főleg az északi tájakon őshonos növény, mivel jól tűri a hideget. Megtalálható Tibetben, a közép-kínai régióban, a Himalájában még 4000 méteres magasság felett is megterem. Magyarországon főleg Nyugat-Magyarországon valamint Erdélyben termesztik nagyobb mennyiségben.
Ha az árpát lehántolják, kapjuk a hántolt árpát vagy árpagyöngyöt. A gersli szó a német árpa szóból a Gerste kifejezés kicsinyített formája.
Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatot árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is. Fontos alkotórésze a sóletnek.
Most már tudjuk, a normál ételek készítésénél mire használhatjuk, de vizsgáljuk meg a fehérjeszegény diéta szempontjából!
100 g hántolt árpában a fehérje tartalom 10 g !!!. (szénhidrát: 73 g, zsír: 2 g, energia: 359 kcal).
Miután beáztattuk az árpát, és megpároltuk mint a rizst, a kiinduló 100 grammunkhoz képest 250 grammot kapunk, tehát módosul a fehérjetartalma, vagyis a 250 grammban lesz összesen a fehérje 10 gramm, azaz
100 gramm főtt/párolt árpagyöngyben: 4 gramm.
Úgy vélem ennek a fehérjetartalma még mindig nagyon magas, én semmiképpen nem alkalmaznám a PKU diétájában, helyette inkább belekalkulálva a mindennapokba a rizst használnám! Viszont a kérdés felvetést köszönöm szépen, közösen átgondolva, talán kevésbé tévedünk a diétában.
2012. január 2., hétfő
Fokhagymás kenyér
Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
kb. 900 gramm lesz ebből az adagból.
Hozzávalók:
500 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 kk. cukor
100 g főtt burgonya
4 gerezd fokhagyma
4 ek. margarin
200 ml Lorpofin tej vagy lp drik tejpor
2 kk. só
1 kk. fűszeres só
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő
Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, a péppé zúzott fokhagymát, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a margarint és a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a kívánt formára alakítjuk (pl. francia kenyér, cipó, toast, zsemle, kifli, stb.). Fél órán át meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.
TIPP
Sütés után, ha kihűlt a kenyér szeleteljük fel, és 2-3 szeletenként csomagoljuk folpackba. Fagyasztóban hónapokig eláll.
A sütő hőfoka: 220 ºC
Sütési idő: 35-40 percHozzávalók:
500 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor
1 zacskó szárított élesztő
1 kk. cukor
100 g főtt burgonya
4 gerezd fokhagyma
4 ek. margarin
200 ml Lorpofin tej vagy lp drik tejpor
2 kk. só
1 kk. fűszeres só
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő
Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, a péppé zúzott fokhagymát, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a margarint és a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a kívánt formára alakítjuk (pl. francia kenyér, cipó, toast, zsemle, kifli, stb.). Fél órán át meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.
TIPP
Sütés után, ha kihűlt a kenyér szeleteljük fel, és 2-3 szeletenként csomagoljuk folpackba. Fagyasztóban hónapokig eláll.
A sütő hőfoka: 220 ºC
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 gramm
|
31
|
0,9
|
52
|
1,3
|
897 (213)
|
2012. január 1., vasárnap
Sós stangli
Hozzávalók:
600 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
1 dl. Loprofin tej vagy lp drink
2 db. erőleves kocka, vagy füstölt ízű kocka
1 kk. cukor
1 zacskó szárított élesztő
300 g margarin
150 ml 20 %-os zsírtartalmú tejföl
3 ek. karamellizált cukor
2 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (20 g por+ 80 ml víz)
1 kk. mustár
1 kk. köménymag
100 gramm Viofast növényi sajt
2 kk. só
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő
Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport egy öblös edénybe öntjük, s a sót a többi fűszerrel egyenletesen ráhintjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint a margarint. Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Kivesszük a tálból és gyúródeszkán ismét, jól átdolgozzuk.
Ezután kinyújtjuk, tetejét olajjal megkenjük és megszórjuk köménymaggal, vagy reszelt Viofast sajttal. Kiszaggatjuk derelyevágóval és sütőpapírral bélelt vagy, kizsírozott tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben megsütjük.
A sütő hőfoka: 180-200 ºC
Sütési idő: 10-15 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 gramm
|
18
|
0,4
|
54
|
28,7
|
500
|
2011. december 30., péntek
Szilveszteri finomság: Sajtos-sós tekercs
Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:
Tészta:
250 g fehérjeszegény damin vagy Loprofn kenyérpor
125 g margarin
1 db. tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)
40 ml víz a tojáspótló porhoz
60 ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
30 ml tejföl
½ zacskó sütőpor
1 tk. só
Krém:
125 g margarin
1 db. tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)
40 ml víz a tojáspótló porhoz
150 g főtt áttört burgonya
20 g keményítő
5 csepp sajtaroma
fűszerpaprika, snidling
Elkészítése:
Először a tésztát készítsük el. A margarint a fehérjeszegény kenyérporral, a fehérjeszegény tejjel, tejföllel, sóval, sütőporral gyúrjuk össze. A tésztából három ugyanolyan nagyságú, másfél centi vastagságú téglalapot nyújtsunk belőle. A krémhez való alapanyagokat robotgéppel keverjük el. Majd osszuk háromfelé. Az egyik adagot ízesítsük fűszerpaprikával, a másikat apróra vágott snidlinggel, a harmadikat pedig hagyjuk natúran. A téglalapokat kenjük meg a krémmel, és tekerjük fel. Legalább egy órára, de inkább egy egész éjszakára helyezzük hűtőszekrénybe. Utána fél centis korongokat szeljünk belőle, és sütőpapíron süssük aranybarnára.
Miután már fehérjeszegény sajthoz is hozzájuthatunk lásd a Növényi sajtnál
a kilapogatott tésztát reszelt fehérjeszegény sajttal is megszórhatjuk, majd ugyanúgy feltekerjük, és hasonlóan járjunk el mint az előzőeknél.
A sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: kb. 5-10 perc
Hozzávalók:
Tészta:
250 g fehérjeszegény damin vagy Loprofn kenyérpor
125 g margarin
1 db. tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)
40 ml víz a tojáspótló porhoz
60 ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
30 ml tejföl
½ zacskó sütőpor
1 tk. só
Krém:
125 g margarin
1 db. tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)
40 ml víz a tojáspótló porhoz
150 g főtt áttört burgonya
20 g keményítő
5 csepp sajtaroma
fűszerpaprika, snidling
Elkészítése:
Először a tésztát készítsük el. A margarint a fehérjeszegény kenyérporral, a fehérjeszegény tejjel, tejföllel, sóval, sütőporral gyúrjuk össze. A tésztából három ugyanolyan nagyságú, másfél centi vastagságú téglalapot nyújtsunk belőle. A krémhez való alapanyagokat robotgéppel keverjük el. Majd osszuk háromfelé. Az egyik adagot ízesítsük fűszerpaprikával, a másikat apróra vágott snidlinggel, a harmadikat pedig hagyjuk natúran. A téglalapokat kenjük meg a krémmel, és tekerjük fel. Legalább egy órára, de inkább egy egész éjszakára helyezzük hűtőszekrénybe. Utána fél centis korongokat szeljünk belőle, és sütőpapíron süssük aranybarnára.
Miután már fehérjeszegény sajthoz is hozzájuthatunk lásd a Növényi sajtnál
a kilapogatott tésztát reszelt fehérjeszegény sajttal is megszórhatjuk, majd ugyanúgy feltekerjük, és hasonlóan járjunk el mint az előzőeknél.
A sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: kb. 5-10 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 gramm
|
18
|
0,37
|
60
|
25,4
|
1990 (474)
|
Aranygaluska
Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
Hozzávalók:
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
1 zacskó élesztő
1 kk. cukor
2 adag tojáspótló por
300 ml Loprofin tej vagy lp drink tejpor
60 g margarin
50 g kristálycukor
csipet só
Rátétként:
Milli, Spar, Pandicao kakaópor vagy lp drink csokoládés ízesítésű
kristálycukor
olvasztott vaj
Tálaláskor:
vanília sodó, vagy vanília puding, pl. dr. Oetker vanília pudingporból, melyet lp drinkkel főztünk meg
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő
Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, kikevert tojáspótló port, cukrot, felfuttatott élesztőt, csipet sót, és fokozatosan hozzákeverjük a fehérjeszegény tejet. Ha teljesen egynemű a tészta massza, egy órára félre tesszük keleszteni (meleg, de nem forró, és nem huzatos helyre, nem nyitunk ablakot, stb.!!!).
Gyúródeszkán átgyúrjuk, és pogácsaszaggatóval egyforma méretű darabokat szúrunk ki belőle. Kivajazott tortaformába szorosan egymás mellé helyezzük ezeket a tésztagolyókat, tetejüket olvasztott vajjal alaposan kenjük be, és kristálycukorral elkevert kakaóporral hintsük meg.
Lassú tűzön (alacsonyabb hőfokon), süssük aranybarnára. Sülés közben olvasztott vajjal öntözhetjük.
A sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 35-40 perc
Parrag Petra is elkészítette, mellékelem az ő fázisfotóit is! Gratulálok Petra, csodaszép, és mutatós lett!! Felfogadlak kiskuktának :-).
Hozzávalók:
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor
1 zacskó élesztő
1 kk. cukor
2 adag tojáspótló por
300 ml Loprofin tej vagy lp drink tejpor
60 g margarin
50 g kristálycukor
csipet só
Rátétként:
Milli, Spar, Pandicao kakaópor vagy lp drink csokoládés ízesítésű
kristálycukor
olvasztott vaj
Tálaláskor:
vanília sodó, vagy vanília puding, pl. dr. Oetker vanília pudingporból, melyet lp drinkkel főztünk meg
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő
Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az olvasztott margarint, kikevert tojáspótló port, cukrot, felfuttatott élesztőt, csipet sót, és fokozatosan hozzákeverjük a fehérjeszegény tejet. Ha teljesen egynemű a tészta massza, egy órára félre tesszük keleszteni (meleg, de nem forró, és nem huzatos helyre, nem nyitunk ablakot, stb.!!!).
Gyúródeszkán átgyúrjuk, és pogácsaszaggatóval egyforma méretű darabokat szúrunk ki belőle. Kivajazott tortaformába szorosan egymás mellé helyezzük ezeket a tésztagolyókat, tetejüket olvasztott vajjal alaposan kenjük be, és kristálycukorral elkevert kakaóporral hintsük meg.
Lassú tűzön (alacsonyabb hőfokon), süssük aranybarnára. Sülés közben olvasztott vajjal öntözhetjük.
A sütő hőfoka: 180 ºC
Sütési idő: 35-40 perc
Tápanyagtartalom:
mennyiség
|
phe (mg)
|
fehérje (g)
|
szénhidrát (g)
|
zsír (g)
|
energia (kcal)
|
100 gramm
|
15
|
0,4
|
48
|
2,5
|
1250 (298)
|
2011. december 26., hétfő
Ha ügyesen számolunk :-)
Tilos vagy „nemtilos”?
Már megint a számokkal jövök. Ha nem rutinból diétázunk, hanem valóban számolunk és kalkulálunk, legalább a magas phe tartalmúakkal, akkor kellemes meglepetések érhetnek bennünket. Vizsgáljuk meg közelebbről a rizs kérdését, tilos, vagy sem?
10 deka, vagy 100 gramm fehér rizs fehérje tartalma 6,8 gramm. Vagyis zsigerből mindannyian arra gondolunk, természetesen tilos, mivel jól megtanultuk, mindent olyan élelmiszer, ami 100 grammjában a fehérje 2 gramm feletti nem fogyasztható.
De ez a rizs fura egy jószág, van egy nagy titka!!
Először megmutatom képekben!
100 gramm rizs, főzés előtt:
Ugyanaz a 100 gramm rizs, főzés vagy párolás után:
De mérjük meg a főtt rizsünk súlyát!!!
Döbbenetes 358 gramm.
Ebből az a tanulság vonható le, ha kiindultunk 100 gramm rizsből, az a víz hatására megduzzad, és a mennyisége 3,5-szeresére duzzad, azaz 350 grammos lesz. És most jön a jó öreg matematika, melytől csak addig tarunk, míg nem jövünk rá, a segítségünkre is lehet :-).
100 gramm rizsben a fehérje 6,8 gramm.
350 gramm főtt rizsben a fehérje szintén 6,8 gramm.
Vagyis 100 gramm főtt rizsben csupán 2 gramm a fehérje!!!!
Ha a phe-t nézzük, akkor 100 gramm főtt rizsben 115 mg.
Vagyis alig több mint a burgonyában, amit igaz számolva, kalkulálva, de szinte minden nap fogyaszt a legtöbb diétázó.
Tehát nem azt szeretném sugallni, hogy mostantól minden nap rizst rizzsel fogyasszanak a PKU-sok, csupán felhívni a figyelmet arra, ez is része lehet a mindennapoknak, de célszerű ügyesen kalkulálni vele!
Valamint azt se felejtsük el rizs és rizs között is nagyon nagy különbségek vannak! Nemcsak alakra, hanem tápanyagtartalomra vonatkoztatva is!!! Ha jobban utána nézünk, ezek a rizsfajták egyáltalán nem nevezhetők egzotikumnak, nálunk is megvásárolhatók!
A rizs elkészítésénél én a párolást választanám a főzéssel szemben, mivel sokkal ízletesebb!
Tehát vegyünk egy lábast, és öntsünk bele 2 ek. olajat (pl. 100 g rizshez), majd szórjunk rá fűszereket, vagy fűszerkeveréket, erre öntsük rá a megmosott rizst. Körülbelül 3-5 percig lassú tűzön pirítsuk meg, hogy kifehéredjenek a rizsszemek. Majd annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje a rizst. Tegyünk rá fedőt, és a legkisebb lángon pároljuk, kb. 20 percig. Sokkal ízletesebb, mint a főtt, tapadós rizs.
Barna rizs:
Basmati rizs:
Arborio rizs:
Jázmin rizs:
Vadrizs:
Már megint a számokkal jövök. Ha nem rutinból diétázunk, hanem valóban számolunk és kalkulálunk, legalább a magas phe tartalmúakkal, akkor kellemes meglepetések érhetnek bennünket. Vizsgáljuk meg közelebbről a rizs kérdését, tilos, vagy sem?
10 deka, vagy 100 gramm fehér rizs fehérje tartalma 6,8 gramm. Vagyis zsigerből mindannyian arra gondolunk, természetesen tilos, mivel jól megtanultuk, mindent olyan élelmiszer, ami 100 grammjában a fehérje 2 gramm feletti nem fogyasztható.
De ez a rizs fura egy jószág, van egy nagy titka!!
Először megmutatom képekben!
100 gramm rizs, főzés előtt:
Ugyanaz a 100 gramm rizs, főzés vagy párolás után:
De mérjük meg a főtt rizsünk súlyát!!!
Döbbenetes 358 gramm.
Ebből az a tanulság vonható le, ha kiindultunk 100 gramm rizsből, az a víz hatására megduzzad, és a mennyisége 3,5-szeresére duzzad, azaz 350 grammos lesz. És most jön a jó öreg matematika, melytől csak addig tarunk, míg nem jövünk rá, a segítségünkre is lehet :-).
100 gramm rizsben a fehérje 6,8 gramm.
350 gramm főtt rizsben a fehérje szintén 6,8 gramm.
Vagyis 100 gramm főtt rizsben csupán 2 gramm a fehérje!!!!
Ha a phe-t nézzük, akkor 100 gramm főtt rizsben 115 mg.
Vagyis alig több mint a burgonyában, amit igaz számolva, kalkulálva, de szinte minden nap fogyaszt a legtöbb diétázó.
Tehát nem azt szeretném sugallni, hogy mostantól minden nap rizst rizzsel fogyasszanak a PKU-sok, csupán felhívni a figyelmet arra, ez is része lehet a mindennapoknak, de célszerű ügyesen kalkulálni vele!
Valamint azt se felejtsük el rizs és rizs között is nagyon nagy különbségek vannak! Nemcsak alakra, hanem tápanyagtartalomra vonatkoztatva is!!! Ha jobban utána nézünk, ezek a rizsfajták egyáltalán nem nevezhetők egzotikumnak, nálunk is megvásárolhatók!
A rizs elkészítésénél én a párolást választanám a főzéssel szemben, mivel sokkal ízletesebb!
Tehát vegyünk egy lábast, és öntsünk bele 2 ek. olajat (pl. 100 g rizshez), majd szórjunk rá fűszereket, vagy fűszerkeveréket, erre öntsük rá a megmosott rizst. Körülbelül 3-5 percig lassú tűzön pirítsuk meg, hogy kifehéredjenek a rizsszemek. Majd annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje a rizst. Tegyünk rá fedőt, és a legkisebb lángon pároljuk, kb. 20 percig. Sokkal ízletesebb, mint a főtt, tapadós rizs.
Barna rizs:
Basmati rizs:
Arborio rizs:
Jázmin rizs:
Vadrizs:
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)