Translate

2012. január 12., csütörtök

Kenyérsütőgépben készült gyors sárgarépás kenyér

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

kb. 900 gramm

Hozzávalók:                           
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor           
1 zacskó szárított élesztő
1 kk. cukor   
50 g reszelt sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
3 ek. olaj       
350 g lp drink tejpor, vagy Loprofin tej
200 ml víz
4 kk. só   
2 kk. ízvarázs fűszerkeverék                       
               
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő


Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Elkeverjük a Loprofin tejben a sót, ízvarázs fűszerkeveréket és az olajat. Majd fokozatosan a kenyérporhoz keverjük robotgéppel. Végül hozzákeverjük a reszelt sárgarépát, és a péppé zúzott fokhagymát.
Közben olajjal kikenjük a kenyérsütő gép formáját, és beleöntjük a masszát. A legrövidebb programmal (általában 2,2 órás) sütjük készre. Kb. 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal, megkenjük a tetejét.


Tipp
Sütés után, ha kihűlt a kenyér szeleteljük fel, és 2-3 szeletenként csomagoljuk folpackba. Fagyasztóban hónapokig eláll.




Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
12
0,4
58
8,3
1357 (323)

2012. január 11., szerda

Sörkorcsolya PKU-s módra

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!
kb. 25 db

Hozzávalók:                               
400 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor   
1 zacskó szárított élesztő           
1 kk. cukor a kelesztéshez                       
2 kk. só                               
100 ml Loprofin tej, vagy lp drink                   
50 ml tejszín (30 % zsírtartalmú)   
4 ek. margarin               
100 g burgonya                           
2 ek. karamellizált cukor                       
2 kk. vegeta vagy ízvarázs   
3 ek. Piros arany (felnőttek próbálkozhatnak Erős Pistával is :-)   
1 mk. bors                               
150 g gomba       
150 g újhagyma (szárával együtt)
100 g savanyú káposzta                       

megkenéshez: olaj
megszórhatjuk növényi sajt :  Viofast növényi sajt


Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport egy öblös edénybe öntjük és hozzáadjuk a cukrot, élesztőt, a tál pereme mentén a sót, a tejszínt, a karamellizált cukrot, a megfőzött és összetört burgonyát, a margarint, Piros aranyat és a fűszereket. Az egész masszát keverőgép segítségével összekeverjük. A dagasztás alatt a fehérjeszegény tejet és a tejszínt fokozatosan hozzáadagoljuk.
Kivesszük a tálból és gyúródeszkán ismét, jól átgyúrjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát, savanyú káposztát, újhagymát. 30 percen át befedve meleg helyen kelesztjük. Ezután a tésztát ismét jól átdolgozzuk és kb. 25 pogácsát formázunk belőle. A pogácsák közepébe egy szelet gombát nyomunk és megkenjük olajjal, megszórhatjuk még növényi sajttal is. Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsibe helyezzük, s további 20 percig kelni hagyjuk.

A sütő hőfoka: 220 ºC
Sütési idő:15 perc



Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
18
0,4
29
5,8
730 (173)

2012. január 10., kedd

Kenjük, pontosabban mivel kenjük?

Amikor sós pogácsát, péksüteményeket készítünk PKU-s módra, központi kérdés, mivel kenjük meg a tetejét, hogy szép piroskás legyen. Jó megoldás olajjal megkenni, szép fényes lesz, ellenben nem piros.
Másik megoldás az olajat elkeverjük fűszerpaprikával, vagy piros arannyal és ezzel kenjük meg, ettől sokkal jobb eredményt kapunk.
Másik megoldás, amikor főleg a kelt péksüteményeket tejjel, azaz Loprofin tejjel, vagy lp drinkkel kenjük meg, ettől puhább is lesz, és szépen megsül.


Többeknek fel sem tűnik, amikor először sütnek, hogy a PKU-s finomság tetejét is normál tojássárgájával, vagy tojással kenik meg. De megint csak számoljunk együtt!
1 normál tojássárgájában 142 mg a phe. Ezzel az egy sárgájával normál méretű, otthon sült pogácsából 12-t tudunk megkenni, vagyis 1 pogácsa fenilalanin tartalma a rákent tojássárgája miatt + 12 mg-mal nő.
Ha egész tojással gondolkodunk, ott a phe tartalom 385 mg, és ez 25 pogácsára elegendő, azaz itt  +16 mg-ot hozzá kell adnunk a pogácsa phe tartalmához.

Hogy ez megéri-e, ennyire fontos lenne, hogy teljesen úgy nézzen ki, mint a megszokott, normál?? Erre azt hiszem, nem én adom meg a választ :-)! Ugyanakkor azt érdemes belekalkulálni, ha valakinek a csemetéje, vagy PKU-s felnőtt gyermeke/párja jó étvágyú, akkor ott sokkal jobban meg kell gondolni „mire használjuk fel” a napi fenilalanint. Ott nem mindegy, hogy „elpazarolunk”, pl. 50 mg-nyit csak a tojásos megkenés miatt. Ha kisétkű, mondjuk óvodás a kicsi, és számára fontos, az oviba bevitt pogácsa, hogy néz ki, vagy épp szülinapi bulit szervezünk neki otthon, és ismerjük annyira, számára kellemetlen, ha felismerik az ő étele más, mint a többié, ott lehet ilyen alkalmakkor alkalmazni ezt a technikát.

Bár én úgy vélem sokkal jobb elfogadtatni, hogy ő valóban mást eszik mint a többi ember, ugyanakkor a diétás étel pontosan olyan tápláló, finom, és gusztusos, és ne ez legyen a központi kérdés!

Csupán olajjal megkent croissant:

Sülés után ilyen szépre sült meg:


Szintén csupán olajjal megkent fokhagymás kalács:

Mivel szórjuk meg a tetejét?
Megszórhatjuk köménymaggal, nagy szemű sóval, most már a növényi sajttal is. Nagyon jól mutat és finom ha reszelt burgonyát szórunk a tetejére.


Szezámmag, lenmaggal, tökmaggal, mákkal stb. semmiképpen nem próbálkoznék, a magas phe tartalma miatt!
Jó sütögetést kívánok!

2012. január 9., hétfő

Gyúrt kenyér / „folyékony” kenyér

Egy alaprecept, melyből készíthetünk kézzel gyúrt kenyeret is, és formában sültet is, csak a folyadék mennyiségére figyeljünk!!

Aki szeretné először megtekinteni a recept videóját, kattintson ide:
Kézzel gyúrt kenyér

kb. 900 gramm lesz ha kézzel gyúrt, és 1200 g ha formában sült.

Hozzávalók:                           
500 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor           
1 zacskó szárított élesztő
1 kk. cukor   
100 g főtt burgonya                       
3 ek. vöröshagymakrém
1 ek. fokhagymakrém
4 ek. Bertolli olívás margarin           
200 ml víz                           
100 ml Loprofin tej vagy lp drink tejpor/ 200 ml ha a „folyékony” variációt készítjük
2 kk. só   
1 kk. fűszeres só                       
               
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő


Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk a megfőzött és összetört burgonyát, a hagymakrémeket, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk az olívás margarint és a felfuttatott élesztőt, fokozatosan öntjük a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a kívánt formára alakítjuk (pl. francia kenyér, cipó, toast, stb.). Fél órán át meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.

„Folyékony” kenyér esetében kézzel nem dolgozzuk át, csupán robotgéppel, és a recept szerinti több folyadékot adjuk hozzá. Kikent kenyérsütőformába öntjük, és előmelegített sütőben sütjük.

TIPP
Sütés után, ha kihűlt a kenyér szeleteljük fel, és 2-3 szeletenként csomagoljuk folpackba. Fagyasztóban hónapokig eláll.

Ez a fotó az erdőtelki kis-PKU-s táborban készült, ahol nagyüzemben állítottuk elő a kenyeret (is).


A sütő hőfoka: 220 ºC
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
31
0,9
52
1,3
897 (213)

Receptvideó:
Formában sült folyékony kenyér elkészítése

2012. január 8., vasárnap

Rágcsálnivaló kisPKU-soknak, fogzás esetén (is) (138)

Rozgonyi Orsi, és Szilver kérdése az volt, mit érdemes adni a Törpe-szupereknek a normál kiflicsücsök rágása helyett, amikor elkezdenek fogzani?

Kézen fekvő volna a normál kifli, zsömle, ha épp nem kellene figyelnünk a fehérjebevitelre, hisz egy normál vizes zsemlében a phe 440 mg, akármennyire is kicsit nyammog el belőle, számottevő a napi bevitelben, valamint a nagyobb nehézség, ha megszokná a normál kenyér, péksütemény ízét, utána már nehezen fogadná el a diétását, így jobb ezzel nem próbálkozni.

Akkor mik közül választhatunk a recepteket áttekintve?  A legtöbb kenyér, péksütemény héját ha lefejtjük, és odaadjuk szuper rágnivaló válik belőle!Értelem szerűen a hozzáadott fűszerek mennyiségét, vagy a fokhagyma mennyiségét csökkenthetjük, de ki is hagyhatjuk!

Remoskában sült kenyér

Fokhagymás kenyér
Sárgarépás-sáfrányos kenyér
Croissant (kihagyva az olíva bogyót, sajtot)
Zsemle


A pogácsák, tallérok közül közül is használhatunk párat:
Tallér
Hagymás pogácsa
Medvehagymás pogácsa


Az édes sütemények közül is, maximum a Loprofin tej vagy lp drink helyett még az Anamix „baba” tejet használjuk a sütemény elkészítésénél, illetve ha esetleg tejfölt, vagy tejszínt ajánlottam az eredeti receptnél, azt is kiválthatjuk az anyatejpótló tejjel (Anamaix infant, vagy PKU 1 mix).

Gofri (melyet kicsit jobban megsütünk)
Mézeskalács (méz helyett cukorral, vagy fruktózzal)
Linzer (lekvár nélkül, csak magában)
Háztartási keksz
Kekszek


Valamint nagyon sok receptemben megtalálhatjátok a fehérjeszegény otthon készült süteménypor receptjét, mely tulajdonképpen a bolti háztartási kekszre hasonlít a legjobban, melyet akár össze is tudunk törni sütés után, és a nagyobbaknak a kókuszgolyó alapja lehet, vagy a majomkenyéré, vagy bonbonoké, de a kicsiknek babapiskótát is készíthetünk belőle.



Elkészítése a következő, amit a karácsonyi bonbon receptjénél is megtalálhattok Bonbon:

Hozzávalók:                    
a süteményalaphoz, vagy jelen esetben a babapiskótához:
150 g Loprofin vagy damin fehérjeszegény kenyérpor   
1 zacskó sütőpor
60 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
50 g margarin
2-3 ek. Loprofin tej, lp drink, vagy rizstej, Piciknek Anamix infant, vagy PKU 1 mix anyatejpótló tápszer
csipet só

Elkészítése:
A süteménypor elkészítése. A fehérjeszegény kenyérport elvegyítjük a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral, a sóval. Hozzáadjuk a margarint, a Loprofin tejet, és lágy formázható tésztává gyúrjuk. Babapiskóta formával kiszaggatva megsütjük.
Babapiskóta formát piacokon, vasedény üzletekben pár száz forintért vásárolhatunk, vagy például az alábbi internetes áruházban: Konyhatizezercikk 351 Ft-ért.

Ha esetleg nem fogy el és kezd megszáradni, érdemes összetörni, vagy ledarálni, és zacskóba téve a fagyasztóban várhat arra a pillanatra, amikor már kókuszos golyóként használjuk fel.

Sok sikert az elkészítéséhez!

2012. január 7., szombat

Banánkenyér

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

12 szelet
Hozzávalók:                               
Tészta:
250 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor       
½ zacskó sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
½ kk. fahéj
150 g banán
50 g mazsola, vagy kandírozott gyümölcs, pl. narancs, citrom
150 g barnacukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 kk. vanília aroma
2 adag Loprofin tojáspótló por
50 ml joghurt
100 ml Loprofin tej vagy lp drink
50 ml olaj
dr. Oetker cukormáz
       

Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérporhoz keverjük a sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, sót. Külön edényben kikeverjük a Loprofin tojáspótló port, hozzáadjuk a barnacukrot, vaníliás cukrot, vanília aromát, joghurtot, diétás tejet, és a péppé zúzott banánt. Majd ehhez folyamatosan adagoljuk a kenyérport. A legvégén keverjük hozzá a mazsolát. Őzgerinc formában aránylag alacsony hőfokon puhára sütjük. A végén cukormázzal beborítjuk, és hűtőben tároljuk.


A sütő hőfoka: 175 ºC
Sütési idő: kb. 50 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
58
1,3
49
5,7
1807 (259)

2012. január 6., péntek

Császármorzsa

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Hozzávalók:                                           
200 g fehérjeszegény Fe-mini dara
80 g Loprofin kenyérpor       
250 ml Loprofin tej vagy lp drink
2 adag tojáspótló por
40 g margarin                           
2 zacskó vaníliás cukor
100 g porcukor
50 g mazsola
lekvár
       
Elkészítése:
A Fe-mini darát kb. 1 dl Loprofin tejjel meglocsoljuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a tojáspótló port vízzel elkeverjük, egy kevés sóval és a cukorral, 1 dl Loprofin tejjel tovább keverjük, és a darához adjuk. Hozzákeverjük a kenyérport és még annyi diétás tejet adunk hozzá hogy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. A masszát simára keverjük, majd a végén óvatosan hozzáadjuk a beáztatott mazsolát.
Egy nagy átmérőjű nyeles serpenyőben kb. 2-3 dkg margarint felforrósítunk, és a masszát beleöntjük, mintha palacsintát sütnénk belőle. Ha az alsó része összeáll, akkor egy fakanállal óvatosan el kezdjük kevergetni, felaprózni a lesült alsó felének a felkaparásával. Mindezt addig csináljuk, amíg az egész massza át nem sül, megszilárdul, és picikét megpirul (kb. 20 perc).

A végén lekvárt teszünk rá, és meghintjük porcukorral.

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
26
0,52
62
8
1287 (310)

2012. január 5., csütörtök

Gofri, édes alaptészta I. (503)


Hozzávalók:                               
1 db. tojásnak megfelelő tojáspótló por (10 g)           
40 ml víz a tojáspótló porhoz                   
80 g vaj                                   
60 g cukor                               
1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliaaroma               
300 g fehérjeszegény kenyérpor               
1/2 csomag sütőpor                           
1/2 csomag citrom ízű cukor, vagy 1 citrom reszelt héja                   
250 ml langyos Loprofin tej, vagy lp drink                       


Elkészítése:
A tojáspótlót vízzel elkeverjük és a gofrisütőt 4-5-ös fokozatra állítjuk. A vajat habosra kikeverjük és a cukrot, vaníliáscukrot vagy aromát, a citromhéj ízű cukrot és a tojáspótlót egymás után hozzáadjuk. A fehérjeszegény kenyérport, a sütőporral elvegyítjük, hozzáadjuk a Loprofin tejet, majd a folyékony masszát fokozatosan belekeverjük.
Gofrisütőben kisütjük. A tetejét tetszés szerint megszórjuk cukorral, megkenjük lekvárral, vagy pudingot, sodót készítünk hozzá.




Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
11,3
0,3
51
23
1272 (321)


2012. január 4., szerda

Tésztasaláta pirított gombával

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

Avagy, ha nagyon éhes vagy, de nem akarsz túl sok fehérjét fogyasztani!!!

Hozzávalók:                               
300 g kifőtt fehérjeszegény tészta
300 g párolt zöldség, pl. sárgarépa, gomba, zeller, karalábé, paprika, pattiszon, cukkíni
4 ek. olívaolaj
300 ml Loprofin tej, vagy lp drink tejpor
100 ml alacsony fehérjetartalmú majonéz (Heinz, Hellmanns, Flóra)
4 ek. Pizza krém, vagy Piros Arany
2 kk. só
vegeta, fűszerek ízlés szerint


Extra feltét:
Piríts gombát olajon, keverj hozzá citromborsot, és a kitálalt tésztasaláta tetejére tedd, hidd el nagyon fog ízleni!!!

Mi is az a citrombors??
A citrombors egy fűszerkeverék; főbb összetevői a citromhéj és a feketebors. Otthon is könnyen előállítható: 1 citrom finomra reszelt héját keverjük össze egy evőkanál durvára őrölt feketeborssal, majd hagyjuk száradni 4 órán keresztül, és kész. Érdemes inkább kisebb mennyiségeket előállítani, mert idővel elveszíti aromáját. Az ínyencek változatosabbá is tehetik fűszerkeveréküket, citromfű, fokhagyma, paprika vagy kakukkfű hozzáadásával.


Elkészítése:
A fehérjeszegény tésztát enyhén sós, olajjal felforralt vízben főzzük puhára. A zöldségeket tisztítás után megpároljuk, vegetával ízesítjük. Ha kihűlt a tészta, valamint a zöldség is elegyítjük egymással. Mártást készítünk a majonézből, Pizza krémből, Loprofin tejből, és a fűszerekből, ráöntjük a tésztás zöldségre. Hűtőben fogyasztás előtt egy óráig tároljuk. Kenyérrel is fogyaszthatjuk.


TIPP
Még inkább csökkentheted a PHE tartalmát, ha pirított kenyérkockákat is teszel bele!!!  Olyan, mint a Cézár saláta.


Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
35
1,2
62
8,8
1411 (336)


2012. január 3., kedd

Hántolt árpa, vagy gersli, esetleg árpagyöngy

Szilver kérdezte, hogy hasonlóképpen viselkedik, mint a rizs??

Az árpa a gabonafélék közé tartozik, főleg az északi tájakon őshonos növény, mivel jól tűri a hideget. Megtalálható Tibetben, a közép-kínai régióban, a Himalájában még 4000 méteres magasság felett is megterem. Magyarországon főleg Nyugat-Magyarországon valamint Erdélyben termesztik nagyobb mennyiségben.
Ha az árpát lehántolják, kapjuk a hántolt árpát vagy árpagyöngyöt. A gersli szó a német árpa szóból a Gerste kifejezés kicsinyített formája.
Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatot árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is. Fontos alkotórésze a sóletnek.

Most már tudjuk, a normál ételek készítésénél mire használhatjuk, de vizsgáljuk meg a fehérjeszegény diéta szempontjából!

100 g hántolt árpában a fehérje tartalom 10 g !!!.  (szénhidrát: 73 g, zsír: 2 g, energia: 359 kcal).


Miután beáztattuk az árpát, és megpároltuk mint a rizst, a kiinduló 100 grammunkhoz képest 250 grammot kapunk, tehát módosul a fehérjetartalma, vagyis a 250 grammban lesz összesen a fehérje 10 gramm, azaz

100 gramm főtt/párolt árpagyöngyben: 4 gramm.


Úgy vélem ennek a fehérjetartalma még mindig nagyon magas, én semmiképpen nem alkalmaznám a PKU diétájában, helyette inkább belekalkulálva a mindennapokba a rizst használnám! Viszont a kérdés felvetést köszönöm szépen, közösen átgondolva, talán kevésbé tévedünk a diétában.

2012. január 2., hétfő

Fokhagymás kenyér

Saját magam által kikísérletezett recept, amennyiben más receptje, ötlete volna, minden esetben jelzem!

kb. 900 gramm lesz ebből az adagból.

Hozzávalók:                           
500 g fehérjeszegény damin vagy Loprofin kenyérpor           
1 zacskó szárított élesztő
1 kk. cukor   
100 g főtt burgonya                       
4 gerezd fokhagyma
4 ek. margarin           
200 ml Lorpofin tej vagy lp drik tejpor
2 kk. só   
1 kk. fűszeres só                       

               
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő

Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport öblös edénybe öntjük, hozzáadjuk, a megfőzött és összetört burgonyát, a péppé zúzott fokhagymát, a sót, valamint a többi fűszert is egyenletesen ráhintjük. Hozzáadjuk a margarint és a felfuttatott élesztőt, valamint fokozatosan öntjük a folyadékot is.
Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Gyúródeszkán átdolgozzuk, és a kívánt formára alakítjuk (pl. francia kenyér, cipó, toast, zsemle, kifli, stb.). Fél órán át meleg helyen kelesztjük. Előmelegített sütőben megsütjük, 10 perccel a sütés befejezése előtt olajjal megkenjük.

TIPP
Sütés után, ha kihűlt a kenyér szeleteljük fel, és 2-3 szeletenként csomagoljuk folpackba. Fagyasztóban hónapokig eláll.


A sütő hőfoka: 220 ºC
Sütési idő: 35-40 perc

Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
31
0,9
52
1,3
897 (213)

2012. január 1., vasárnap

Sós stangli


Hozzávalók:                               
600 g fehérjeszegény Loprofin vagy damin kenyérpor       
1 dl. Loprofin tej vagy lp drink
2 db. erőleves kocka, vagy füstölt ízű kocka
1 kk. cukor           
1 zacskó szárított élesztő
300 g margarin
150 ml 20 %-os zsírtartalmú tejföl
3 ek. karamellizált cukor   
2 db tojásnak megfelelő tojáspótló por (20 g por+ 80 ml víz)       
1 kk. mustár
1 kk. köménymag
100 gramm  Viofast növényi sajt
2 kk. só

                           
gyúráshoz és formázáshoz: 1 ek. keményítő                   

Elkészítése:
A fehérjeszegény kenyérport egy öblös edénybe öntjük, s a sót a többi fűszerrel egyenletesen ráhintjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, valamint a margarint. Az egész masszát robotgép segítségével összekeverjük. Kivesszük a tálból és gyúródeszkán ismét, jól átdolgozzuk.
Ezután kinyújtjuk, tetejét olajjal megkenjük és megszórjuk köménymaggal, vagy reszelt Viofast sajttal. Kiszaggatjuk derelyevágóval és sütőpapírral bélelt vagy, kizsírozott tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben megsütjük.

A sütő hőfoka: 180-200 ºC
Sütési idő: 10-15 perc


Tápanyagtartalom:
  mennyiség
phe (mg)
fehérje (g)
szénhidrát (g)
zsír (g)
energia (kcal)
100 gramm
18
0,4
54
28,7
500