Translate

2012. január 8., vasárnap

Rágcsálnivaló kisPKU-soknak, fogzás esetén (is) (138)

Rozgonyi Orsi, és Szilver kérdése az volt, mit érdemes adni a Törpe-szupereknek a normál kiflicsücsök rágása helyett, amikor elkezdenek fogzani?

Kézen fekvő volna a normál kifli, zsömle, ha épp nem kellene figyelnünk a fehérjebevitelre, hisz egy normál vizes zsemlében a phe 440 mg, akármennyire is kicsit nyammog el belőle, számottevő a napi bevitelben, valamint a nagyobb nehézség, ha megszokná a normál kenyér, péksütemény ízét, utána már nehezen fogadná el a diétását, így jobb ezzel nem próbálkozni.

Akkor mik közül választhatunk a recepteket áttekintve?  A legtöbb kenyér, péksütemény héját ha lefejtjük, és odaadjuk szuper rágnivaló válik belőle!Értelem szerűen a hozzáadott fűszerek mennyiségét, vagy a fokhagyma mennyiségét csökkenthetjük, de ki is hagyhatjuk!

Remoskában sült kenyér

Fokhagymás kenyér
Sárgarépás-sáfrányos kenyér
Croissant (kihagyva az olíva bogyót, sajtot)
Zsemle


A pogácsák, tallérok közül közül is használhatunk párat:
Tallér
Hagymás pogácsa
Medvehagymás pogácsa


Az édes sütemények közül is, maximum a Loprofin tej vagy lp drink helyett még az Anamix „baba” tejet használjuk a sütemény elkészítésénél, illetve ha esetleg tejfölt, vagy tejszínt ajánlottam az eredeti receptnél, azt is kiválthatjuk az anyatejpótló tejjel (Anamaix infant, vagy PKU 1 mix).

Gofri (melyet kicsit jobban megsütünk)
Mézeskalács (méz helyett cukorral, vagy fruktózzal)
Linzer (lekvár nélkül, csak magában)
Háztartási keksz
Kekszek


Valamint nagyon sok receptemben megtalálhatjátok a fehérjeszegény otthon készült süteménypor receptjét, mely tulajdonképpen a bolti háztartási kekszre hasonlít a legjobban, melyet akár össze is tudunk törni sütés után, és a nagyobbaknak a kókuszgolyó alapja lehet, vagy a majomkenyéré, vagy bonbonoké, de a kicsiknek babapiskótát is készíthetünk belőle.



Elkészítése a következő, amit a karácsonyi bonbon receptjénél is megtalálhattok Bonbon:

Hozzávalók:                    
a süteményalaphoz, vagy jelen esetben a babapiskótához:
150 g Loprofin vagy damin fehérjeszegény kenyérpor   
1 zacskó sütőpor
60 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
50 g margarin
2-3 ek. Loprofin tej, lp drink, vagy rizstej, Piciknek Anamix infant, vagy PKU 1 mix anyatejpótló tápszer
csipet só

Elkészítése:
A süteménypor elkészítése. A fehérjeszegény kenyérport elvegyítjük a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral, a sóval. Hozzáadjuk a margarint, a Loprofin tejet, és lágy formázható tésztává gyúrjuk. Babapiskóta formával kiszaggatva megsütjük.
Babapiskóta formát piacokon, vasedény üzletekben pár száz forintért vásárolhatunk, vagy például az alábbi internetes áruházban: Konyhatizezercikk 351 Ft-ért.

Ha esetleg nem fogy el és kezd megszáradni, érdemes összetörni, vagy ledarálni, és zacskóba téve a fagyasztóban várhat arra a pillanatra, amikor már kókuszos golyóként használjuk fel.

Sok sikert az elkészítéséhez!

3 megjegyzés:

  1. Ez az 1 zacskó sütőpor hány gramm a te olvasatodban? Nálam 11g és így elkészítve valamitől olyan durván marós volt, hogy sajnos nem tudtuk megenni az egyébként jó ízű babapiskótát :( Elnéztem volna valamit? :-o

    VálaszTörlés
  2. Hát a sütőpor aránylag egységes 10-12 grammos kiszerelésű, attól függően melyik cég terméke. Az nem lehetett a probléma :-(, egyébként ha visszaemlékszel a decemberi sütőstúdión amikor ott voltál, akkor is készítettünk babapiskótát, szerintem kóstoltad is!! Kitartást áprilisban újra sütünk együtt!!

    VálaszTörlés
  3. Nem kóstoltam és nem is láttam, mert el kellett mennünk. Nem baj megcsinálom újra!

    VálaszTörlés