Translate

2011. november 4., péntek

Mennyi az annyi?? Avagy a fehérjéből, hogy lesz fenilalanin??



Egyszerűen azt mondhatnánk, a fehérjéket építőköveire bontjuk, azaz aminosavakra, melyek közül az egyik a fenilalanin. De természetesen nem erre vagyunk -legalábbis szerintem kíváncsiak- hanem arra, hogy ha egy élelmiszer fehérjetartalmát ismerjük, akkor, hogy számolhatjuk ki a fenilalanin (phe) tartalmát.

Nézzünk egy példát, a Ceres Gluténmentes kenyere a címke szerint:
 
100 g termékben 1 g a fehérje. Ha bonyolult matematikai okfejtésbe kezdünk, először:
·  Át kell számolnunk az 1 gramm fehérjét milligrammba, azaz 1000 mg-nyi a fehérjetartalma
·   A fehérjék 5 %-a átlagosan a fenilalanin tartalom, azaz az 1000 mg fehérje 1 %-a = 10 mg
·   5 %-a 50 mg, vagyis a 100 gramm kenyér, fenilalanin tartalma 50 mg.
 
Ugyanakkor ezt egy üzletben vásárlás közben biztosan nem fogjuk megtenni, így azt az egyszerű és alapvető szabályt javaslom:

A FEHÉRJETARTALMAT SZOROZZUK MEG 50-NEL, ÉS MEGVAN AZ EREDMÉNY!!!

Vagyis: 100 g kenyérben 1 g a fehérje, szorozva 50-nel!!! Megvan az eredmény 50 mg a phe tartalom!! Éljen, éljen!!!

Ceres Gluténmentes kenyér/100 g F: 1 g, phe: 50 mg.


Gyakoroljunk még egy kicsit!


Bácskai fehérkenyér/100 g: F:0,3 g szorozva 50-nel phe: 15 mg




Bezglutén Falusi barna kenyér/ 100 g: F: 0,5 g, szorozva 50-nel, phe: 25 mg





Bezglutén Szezámmagos falusi kenyér/ 100 g F: 0,9 g szorozva 50-nel, phe: 45 mg

Jó számolgatást kívánok!!!

9 megjegyzés:

  1. Ez a fenti infó nagyon megkönnyíti a dolgomat :) sose voltam jó matekból,fejszámolásból pláne,de így azt hiszem kicsit gyorsabban haladok majd egy-egy bevásárlásnál :D
    Erika!Nagyon jó a blog!Csak így tovább!puszi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Krisztina! Köszönöm szépen a visszajelzést, bár sajnos mivel nem regisztráltál, nem tudom ki lehetsz a Krisztinák közül, de lehet majd elárulod :-)!Ötleteknek is örülnék, miről olvasnátok, mi volna hasznos számotokra! Erika

    VálaszTörlés
  3. :)) Zana Hunor anyucija!Hm,hát elvileg regisztráltam..de ígérem utána nézek hogy mi lehet a baj!

    Még egy kérdésem volna:olyat lehet e csinálni,hogy van egy normális receptem és tanácsot kérek,hogy ezt vajon pkus-ra hogy lehet lefordítani?

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Krisztikém, csak a rendszer nem jelezte, nyugi én is most tanulom, majdcsak összedobjuk valahogy! Nagyon szívesen lefordítom :-) a normál receptet, melyikre gondolsz vagy csak úgy általánosságban?

    VálaszTörlés
  5. Nos,így is-úgy is.. :)Amikor sütök a családnak valami sütit azonnal az jut eszembe,hogy ezt vajon pku-s változatban el lehetne e készíteni.
    Nekem szinte még minden új,mert nem régóta vagyok benne a dologban.
    Jelenleg nagy problémám,hogy Hunor keveset eszik és nagyon válogatós :( - a paprikás krumplit bezzeg egyfolytában enné.. - Gondoltam próbálok olyat,amit minden gyerek szeret:palacsinta,tejbegríz.. A palacsinta még aránylag ment is(bár kicsit kemény lett :))de a tejbegríz... hát az kifogott rajtam.

    VálaszTörlés
  6. Drága Krisztikém!
    Szerintem minden elkészíthető PKU-s módon is, bár van ami a megszólalásig emlékeztet kinézetében a nomálhoz, pl. a kelt tészták, de felesleges letagadni, hogy az íze kicsit más, mivel a sikér ki van vonva a lisztből, de nem rossz vagy kellemetlen, ugyanúgy finom, de MÁS. Amikor a szülők először kezdenek kóstolni fehérjeszegény ételeket, sokszor a csalódás látszik az arcukon, mert pontosan ugyanazt az ízt keresik, ez felesleges, mert nem lesz ugyanaz. De finom lesz, gusztusos lesz, és tápláló!
    Hunor még pici baba, érthető, hogy válogat és ragaszkodik egy két ételhez, de ez életkori sajátosság, és nem a diéta következménye, ha sokat próbálkozol, kóstoltatod újabb ízekkel, megismerteted új állagú ételekkel, hidd el előbb utóbb megszokja, és örömmel elfogadja őket! Palacsinta nem egyszerű még normál receptben sem, pár nap és teszek fel tejbegrízzel együtt, jó???

    VálaszTörlés
  7. Igen,mi is ezzel szembesültünk az első sütőstúdión,hogy ez más,mint a mi ízvilágunk.(Fura,hogy a nagy fiam olyan jóízűen eszegeti a pku-s dolgokat,hogy csak ámulunk rajta :))
    Annyira emlékszem az első kenyeremre,amit pontosan úgy csináltam mint a miénket,csak persze diétás hozzávalókból aztán csak néztem mi lett belőle..háát..volt idő mikor azt mondtam,hogy én ezt nem fogom tudni csinálni..de hát ez nem rólam szól.Belerázódik az ember,bár tényleg nem egyszerű.
    Nagyon szépen köszönöm a babás finomságokat előre is!!!

    VálaszTörlés
  8. Krisztikém, nosztalgiázva én meg arra emlékszem mikor először találkoztunk Szegeden, kicsit félszeg voltál, bizalmatlan, és a stúdió végére :-) ?? Mosolyogtál, sokkal de sokkal bizakodóbbnak tűntél, és megvan az eredménye csodásan sütsz, főzöl, számolsz, és vagy egy teljesen egészséges PKU-s kislegényed is, a másik mellett! Csak így tovább!

    VálaszTörlés